Puppy zindelijk maken


Puppy zindelijk maken

De pups doen hun behoeftes vanaf de geboorte in hun nestje, maar de moederhond zorgt altijd voor een schoon nest. De urine van de pups likt de moeder op en de uitwerpselen eet ze op. De puppies weten niet beter, dat hun nest altijd schoon is. In de natuur doen honden hun behoeftes nooit op de plek waar ze eten en leven, dit is aangeboren gedrag. Deze feiten zijn voordelen die u van moeder natuur mee krijgt!

Bench als hulpmiddel

Op momenten dat u even niet op de pup kunt letten, zoals ’s nachts of als u even van huis bent, is het gebruik van een bench aan te raden als ondersteuning van de zindelijkheidstraining. Een bench moet zo groot zijn dat de hond net kan staan, rond kan draaien en languit kan liggen. Als de bench groter is, doet u er verstandig aan een deel van de bench af te schermen. U kunt het oppervlak van de bench verkleinen door bijvoorbeeld een bierkratje of iets anders in de bench te zetten waar het pupje niet op kan klimmen. De beperkte ruimte in de bench prikkelt het natuurlijke zindelijkheidsgevoel van uw pup. Honden zijn namelijk van nature hygiënisch en bevuilen hun eigen hol niet graag. Omdat de pup in de bench geen ruimte heeft zijn behoefte te doen in een afgelegen hoekje, zal hij zo lang mogelijk zijn ontlasting op gaan houden. Het verkleinen van het benchoppervlak bevordert dus het zindelijk worden.

Maar voordat u uw puppy in de bench opsluit, zal uw puppy de bench eerst als een veilige en vertrouwde ligplaats moeten ervaren. Dit bereikt u door middel van benchtraining. Begin hier zo snel mogelijk mee en neem er ook de tijd voor.

’s Nachts

Sta met name de eerste nachten een aantal keer op om de pup even kort naar buiten te laten. De eerste nachten bij u thuis kan uw pup zijn plas nog niet de hele nacht ophouden. En om de pup zo snel mogelijk zindelijk te maken, is het aan u de taak om ongelukjes te voorkomen. U doet er zeer verstandig aan de pup de eerste paar nachten mee naar uw slaapkamer te nemen of bij de pup in de woonkamer te gaan slapen. U kunt dan beter in de gaten houden wanneer het pupje uitgelaten moet worden.
Sta de eerste nacht bijvoorbeeld om 4 uur op en geef de pup buiten de mogelijkheid zijn behoefte te doen. Als uw puppy dan nog rustig is en geen behoefte heeft gedaan, kunt u de wekker de volgende dag een halfuurtje later zetten. Dit houdt u vol totdat het niet meer nodig is om de hond ’s nachts te laten plassen.

krantzindelijk maken

Indien u op een flat woont of niet altijd even snel te plekke bent, dan kan het verstandig zijn uw puppy eerst krantzindelijk te maken. Leg daarvoor op verschillende plaatsen in uw huis kranten neer. Nu zet u de pup iedere keer als hij aanstalten maakt of heeft gegeten, geslapen of gespeeld even op de krant. Na een paar dagen zijn dan de meeste honden krantzindelijk. Veel fokkers streven er overigens naar de pups krantzindelijk mee te geven aan de nieuwe eigenaar.
Nu vermindert u langzaam het aantal kranten totdat er alleen nog maar kranten liggen bij de voordeur. Als u die tenslotte weghaalt, zal de pup iedere keer als hij wat moet doen naar de voordeur lopen. Heel gemakkelijk voor u om hem nu wel op te pakken en mee naar buiten te nemen.

Beloon Goed Gedrag

Eenmaal buiten aangekomen en de hond heeft zijn behoefte gedaan, draai dan niet meteen weer om naar huis, maar beloon uw puppy voor haar goede gedrag. Belonen wil niet zeggen dat u heel hard moet gaan gillen, omdat ze zo fantastisch is. U kunt uw hond ook belonen door haar zachtjes toe te spreken, uw puppy merkt wanneer u blij bent of treurig. Hondensnacks zijn ook goede beloningsmiddelen. Doordat ze een positieve link legt met het buiten urineren, wordt ze (extra) gemotiveerd om haar lichaam beter onder controle te houden en dat is wat u wilt. Ook kunt u in plaats van haar te belonen met een snack, een spelletje met uw puppy spelen. Uiteindelijk zijn hondensnacks of andere beloningen niet meer nodig. Het buiten zijn is al een beloning op zich voor uw hond.

Wat Te Doen Als Hij Toch Binnen Plast Of Poept

Doet uw puppy onverhoopt toch zijn behoefte binnenshuis, maak er dan beslist geen drama van. Het verstandigste om te doen is wat de moederhond ook doet. En dan bedoel ik niet dat u de uitwerpselen van uw puppy gaat opeten, maar de bedoeling is, dat het grondig schoon gemaakt wordt, zodat de pup er niks meer van ziet en ruikt.
Wordt absoluut niet boos en ga ook niet tegen uw pup schreeuwen, want het hondje leert er niks van, omdat honden niet kunnen rationaliseren.