Voeding Franse Bulldog


Voeding Franse Bulldog

Een goede gezondheid van uw hond is een goede voeding belangrijk. Eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen zijn in de juiste verhoudingen noodzakelijk om te kunnen leven en functioneren. Het is heel goed mogelijk de voeding van uw hond zó samen te stellen dat het aan deze behoeften voldoet, maar een foutje is zo gemaakt en kan grote gevolgen hebben voor de ontwikkeling en gezondheid van uw hond. Het is dan ook gemakkelijker en veiliger om een fabrieksmatig bereid voer te geven, waarbij u er zeker van kunt zijn dat alles wat de hond nodig heeft er in zit. We kunnen deze fabrieksvoeders onderverdelen in drie groepen, te weten nat, half-nat en droog voer. Elk van deze groepen heeft zijn voor- en nadelen die we zullen doornemen.

Nat voer (blikvoer) heeft als groot voordeel dat het sterk ruikt. Omdat honden hun voedsel in de eerste instantie meer op de geur dan op de smaak kiezen betekent dit dat nat voer door vrijwel alle honden goed gegeten wordt. Omdat nat voer voor 70 tot 90% uit water bestaat is het echter gevoelig voor bederf en moet er relatief veel gevoerd worden. Ook voor transport door zowel de fabrikant als de eigenaar is het hoge watergehalte een nadeel, omdat vier keer zo veel volume moet worden versleept.

Half nat voer bevat minder water dan nat voer, waardoor het niet in blik verpakt hoeft te worden. Wat betreft de acceptatie en het bederf heeft het dezelfde voor- en nadelen als nat voer. Bijkomend voordeel is dat half nat voer heel geschikt is als beloning bij training en opvoeding, omdat vrijwel alle honden er graag voor werken.

Droog voer bevat weinig water en is daardoor lang goed te houden. Ook kan de kwaliteit van droge voeders beter bewaakt worden, waardoor dit veel constanter is en beter op een hoog niveau te houden dan die van natte voeders. Het nadeel is dat droge voeders minder goed geaccepteerd worden door de hond. De smaak wordt door sommige fabrikanten verbeterd door gebruik te maken van hoogwaardige vetten.

Het is niet altijd gemakkelijk de kwaliteit van fabrieksvoeders te beoordelen, omdat de verpakking niet altijd voldoende informatie bevat en geen kwaliteitsclaims mag bevatten. De hoeveelheid geproduceerde ontlasting is echter een goede graadmeter voor de kwaliteit van het voer en over het algemeen kunt u dan ook stellen dat de kwaliteit van het voer matiger wordt naarmate de hond meer ontlasting produceert. Uitzondering hierop zijn 'light' voeders en andere vermageringsdiëten. Het kwaliteitsniveau van voeders wordt met verschillende termen aangeduid: superpremium en Premium voeders, die bij de dieren- speciaalzaak te verkrijgen zijn en de producten voor het midden- en ecosegment, die ook bij de supermarkten te koop zijn. Met de aflopende kwaliteit daalt ook de prijs per kilogram, wat zeker niet altijd wil zeggen dat de prijs per maaltijd ook daalt, omdat van 'goedkopere' voeders vaak meer gegeven moet worden.


Hoeveel voeding moet ik geven?


Over de hoeveelheid voeding die u moet geven is geen eenduidige stelregel te geven. De voedingsbehoefte is niet alleen afhankelijk van het soort voer dat u geeft, maar ook van de hond zelf. Zelfs honden met hetzelfde gewicht en geslacht en die dezelfde hoeveelheid beweging krijgen, hoeven nog niet dezelfde hoeveelheid voeding te krijgen.

Het is heel goed mogelijk dat de voedingsbehoefte van uw hond verschilt van de aanbevolen hoeveelheid dat op de verpakking staat. Bij puppy's moeten de maaltijden verspreid worden over 4 a 5 maaltijden per dag. Dit kunt u geleidelijk terugbrengen naar 2 maal per dag. Ook volwassen honden kunnen beter 2 maaltijden per dag krijgen. Houd de slanke lijn van uw hondje goed in de gaten. Als u met uw vingertoppen over de ribben strijkt moet u de ribben wel kunnen voelen, maar u mag ze niet zien. Moet u prikken om de ribben te kunnen voelen dan is uw hond te dik.

Welke voer geven wij?

Wij geven onze honden altijd Acana, voor pups is dat Acana puppy.

Wij raden de toekomstige baasjes ook altijd aan om hetzelfde voer te blijven geven, mocht je toch willen overstappen dan is het raadzaam om dat geleidelijk te doen en het voer wat u voortaan wilt geven te mengen en geleidelijk af te bouwen.

Doet u dat niet, dan is de kans groot dat u pup diaree krijgt.

De darmen van u pup moeten wennen aan de samenstelling van de door u gekozen voer.